Recensie door Hooggevoelig heel gewoon

Favoriete hoofdstuk/passage?

  • De quote over nooit meer hetzelfde worden, maar dat dat ook niet de bedoeling is.
  • De beschrijving van het proces van burn-out en hoe je er de waarde van kan ontdekken met behulp van de ‘U-metafoor’ lijken me heel behulpzaam als je ermee te maken krijgt.
  • Bijlage 2 (pag. 150) is een schema over welke ondersteuning kan helpen per (bewust)zijnsniveau.
  • De tips voor werkgevers (pag. 147) zijn in mijn ogen heel waardevol.
  • Nog eentje dan, tevens een verwijzing naar de (‘spirituele’) basisboodschap van dit boek (pag. 83): “Burn-out ontstaat door overwaardering van het doen en onderwaardering van het zijn. We moeten het idee loslaten dat we de doener zijn.”

Wat kan dit boek je brengen?

Het is een positieve benadering van burn-out, dat is om te beginnen al een fijne invalshoek. Daarnaast stimuleert het de lezer echt om op zoek te gaan naar haar/zijn ‘bestemming’ in dit leven en tot een diepere bewustwording te komen. De relatie tot andere boeken over dit onderwerp kan ik niet goed beoordelen. Wat in elk geval prettig is aan dit boek: het probleem en de narigheid van burn-out worden zeker benoemd, maar het verhaal over het vervolg is heel hoopvol en hoopgevend. 

Aanrader?

Aanrader voor (hooggevoelige) mensen met een (dreigende) burn-out, hun omgeving, werkgevers, coaches en andere geïnteresseerden in burn-out. Geeft goede achtergrondinformatie en stemt hoopvol. Dat laatste is vooral als je er middenin zit heel belangrijk.  

 

Rapportcijfer?

Dit boek verdient een 8. Wat het meeste aanspreekt is de basisboodschap dat een burn-out kan uitpakken als een cruciale route-aanwijzing in je leven waar je achteraf zelfs heel blij mee kan blijken te zijn.  


Interview in Haarlems Dagblad, 19 maart 2019